Wat is ‘Jezelf zijn’ dan?

Jezelf zijn, hoe vaak wordt dat wel niet geadviseerd aan jou?

Het klinkt zo eenvoudig, maar dat is het niet. Er zijn een aantal factoren die maken dat het toch iets complexer ligt:

  • Hoe weet je eigenlijk wie je zelf bent?
  • Je groeit op en doet ervaringen op. Die ervaringen vormen je. Dus als je jezelf bent, dan is dat geen absoluut ‘zijn’.
  • Door je ervaringen leer je dat je omgeving niet altijd alle lof heeft voor jouw eigen zijn! Dat leer je al als kind. Of liever gezegd in je kindertijd wordt afgeleerd wat je van nature gewoon zou doen. In die periode krijg je nogal wat boodschappen dat ‘jezelf zijn’ nu niet helemaal de bedoeling is.

Wat is dan eigenlijk ‘jezelf zijn'?
Naar mijn idee is dat een grootser of, als je dat beter aanspreekt, dieper thema. Dan gaat het over waarden en normen, over principes, over je eigen kompas. Dat kompas dat je je leven met je meedraagt en als je 75 jaar bent helpt om tevreden op je leven terug te kijken.

Verpleegkundige Bronnie Ware⁠ heeft vele jaren in de palliatieve zorg gewerkt. Als ze aan patiënten vroeg naar waar ze spijt van hadden, of wat ze anders gedaan zouden hebben, doken dezelfde thema´s steeds weer op. Hier volgt de top 5:
Ik wou dat ik:
1. de moed had gehad om een leven te leiden waarbij ik trouw was gebleven aan mezelf, in plaats van te leven volgens de verwachting van anderen.
2. niet zo hard gewerkt had.
3. de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten.
4. contact had gehouden met mijn vrienden.
5. mezelf had toegestaan gelukkiger te zijn.

Met name het jezelf toestaan om gelukkiger te zijn kwam verrassend vaak voor. Mensen bleken toch vaak te blijven steken in gewoontes. De angst voor verandering beperkte hen en ze maakten zichzelf en anderen wijs tevreden te zijn. Diep van binnen verlangden ze naar meer plezier, geluk en onnozele dingen doen. Sta jij wel eens stil om na te denken wat is voor jou belangrijk is geweest als je straks als 75-jarige terugkijkt op je leven? Dat kan tijdens een EM-dag.

Een EM-dag is een dag om te genieten, te (her)overwegen en je te laten inspireren. Een dag waarop je even stilstaat. Om vervolgens met frisse ideeën, nieuwe energie en vol inspiratie verder te gaan!

Gun jij jezelf een EM-dag?

 

Getagd met